Toscana

   

Nelze než souhlasit s Janem Werichem, který v Italských prázdninách líčí svou cestu po Toskánsku jako nepřetržitý průjezd živým obrazem.

Toskánsko kromě oka dokáže velmi potěšit i chuťové buňky...

Toskánská idylka...(videoklip)

 

Pecorino Toscano Stagionato D.O.P

Pecorino Toscano Stagionato DOP je vytvořen z lokálně shromažďovaného ovčího mléka v průběhu od září do června. Jak stárne, sýr ztrácí mléčně bílou barvu a má na seno barvy, slonovina odstín. Sladká, hedvábné textury z původní sýra pomalu ustupuje ostré, pikantní chuť s křehkou strukturou. Ke konzumaci je připraven po 180 dnech zrání. Chuť Pecorina nejlépe doplňují plná červená vína, zelené fíky, hruškový džem nebo grappa. Často se používá strouhaný na pastu nebo ragu.

Pecorino Toscano Stagionato v extra panenském olivovém oleji a sloužil jako součást různých předkrmů (antipasti).

 

Boccone al fungo porcino di Coreglia

 

V této klobáse  se spojují chutě ale především velmi intenzivní vůně hříbků a nejlepšího vepřového masa. 

Maso, jemně mletá šunka ​​s anglickou slaninou se smíchá se solíi a suchými hříbky. Klobása by měla být konzumována do 40-50 dnů od výroby, jinak ztrácí své nejlepší vlastnosti: sytě červené barvy, přetrvávající vůně hub, mechu a podrostu.

 

La Finocchiona

Typický salám z provincie Chianti. K výrobě se používá tuk a libové maso z břicha prasete. Dlouhý proces zrání ve vlhkých, tmavých sklepech končí cca po 6-8 měsících. Salám je sametově hladký na patře, jeho vzhled je růžová s hrubozrnou mozaikou, tedy tradiční toskánská sbriciolona, ​​což znamená, hrudky. Ochucený je solí, pepřem, Chianti a semeny divokého fenyklu (finocchio) což mu dodává typické aroma.