Valle d´Aosta  

Valle d'Aosta  (česky také Údolí Aosty) je malá autonomní oblast a zároveň provincie na severozápadě Itálie. Údolí Aosta je vsazeno mezi horské masivy Walliských a Grajských Alp. Sousedí s Francií na západě, Švýcarskem na severu a Piemontem na jihu. Je nejmenší z italských krajů a zároveň kraj s nejméně obyvateli.
Region má rozlohu 3 263 km² a 120 tisíc obyvatel.
Hlavním městem je Aosta (Aoste).

 

video: La magia della Valle d'Aosta

 

FONTINA

Valle d'Aosta je region s dávnou tradici sýra. Již ve třináctém století je dokumentována zdejší výroba sýrů. V evidenci poplatků Gran San Bernardo je v dokumentu r. 1717 uveden poprvé název"Fontina". 
Příprava Fontina se provádí podle receptu starého přes 100 let. Používá se plnotučné mléko skotu plemene Valle d'Aosta z jednoho dojení. Fontina je charakteristická sladkou a příjemnou chutí, která se rozpouští v ústech, s vysokým obsahem energie a vysokým obsahem fosforu, vápníku a vitaminů A a B. 
Bochníky sýra asi 9 kg, jsou uloženy v jeskyních, kde zrají po dobu minimálně tří měsíců. 
V kuchyni fontina má mnoho využití: výborný surový nebo jako přísada do lahodné recepty, jako jsoufondue, polévka Valpelline, kotlety Valle d´Aosta a mnoho dalších.

 

MOTSETTA

 

Motsetta je typickým tradičním produktem Valle d'Aosta. Skládá se z uzeného hovězího masa (dříve i z masa kamzíka nebo kozorožce – nyní jen velmi vzácně), ze starších kusů.

Vyrábí se z vyzrálého zadního hovězího masa.

Řezané kousky masa, obvykle od stehna, jsou uspořádány ve vrstvách ve válcové dřeva, tzv. goveille a po dobře-masíroval, pak pokrytý sůl, koření (česnek, šalvěj a rozmarýn) a horských bylin (tymián a divoký tymián).

Motsetta je zralá po měsíci, ale zrání může být i delší. 
Chuť připomíná bylinky používají se solí, česnekem a jalovcem. Koření může trvat od jednoho měsíce do jednoho roku. 
Podáváme na tenké plátky, spolu s žitným chlebem nebo s toasty.

 

JAMBON DE BOSSES

Šunka vyjímečné chuti, která má domov v  Saint-Rhémy-en-Bosses,  poslední vesnici údolí "Valle del Gran San Bernardo" u švýcarských hranic.

Charakteristiskou chuť má šunka po speciálním koření a vyjímečném prostředí jejího vzniku.

 

 

TOMA Z GRESSONEY

Toma z Gressoney se zpracovává přímo v horských pastvinách Horního Údolí straně LysAosta údolí, jehož hlavním centrem je Gressoney. Pro jeho výrobu se používá syrové mlékonejméně ze dvou dojení, který je pak nastavena na chlazení v současné pro vznik smetany.Čerstvý sýr zraje déle než 6 měsíců ve vlhkých jeskyních. Nejlepší chuti dosahuje po 18 až 24 měsících zrání.

 

 

LARDO D´ARNAD (arnadský špek)

Arnad horská vesnice v údolí Aosta Baltea je známá po celém světě díky proslulému špeku -Lardo d'Arnad PDO . Má prastarý původ: historické odkazy týkající se tohoto produktu se datují do roku 1763 a odkazují již v minulých stoletích na zvláštní metody výroby, které stále používaji místní výrobci.

Špek resp. sádlo Arnad má kompaktní strukturu, ale měkkou zároveň: každý řez je bílý,  s možností stopy na povrchu masa, chuť je příjemná a připomíná bylinky používaných v nálevu.