Campania

 

  

Mozzarella di Bufala Campana DOP

 

Mozzarella je čerstvý nevyzrálý a vláknitý sýr s tenkou lesklou porcelánově bílou kůrou.Mozzarella di Bufala DOP se vyrábí výhradně z mléka vodních buvolů. Prodává se většinou v malých tradičních bocháncích, ale najdete ji i jako copánky, menší kuličky a jiné tvary. Při rozkrojení je sýr velmi měkký a může z něj vytékat kvasící kyselina mléčná z buvolího mléka, která sýru dodává charakteristickou chuť.

Při výrobě mozzarelly (mléko musí být dodáno do mlékárny do 12 hodin) je mléko sráženo a když začne zrát tvaroh, je polit teplou slanou vodou, čímž změkne a vznikne těsto, z něhož se tvarují bochánky či copy mozzarelly. Ty jsou poté zchlazeny vodou a namořeny syrovátkou, čímž získají svoji "kůrku". 

Za zakladatele výroby buvolí mozzarelly jsou považovány staré rodiny Serra a Citarella. Termín "mozzarella" je poměrně starý a poprvé je zmiňován v kuchařce zveřejněné v roce 1570, jejímž autorem byl Scappi, šéfkuchař z papežského soudu.

 

Mozzarella nella mortella

Tato Mozzarella pochází jižní Campanie, oblasti Cliento a Salerno. Má typicky podlouhlý tvar, vyrábí se z kravského mléka a je ukládána do listů myrty.

 

San Marzano rajčata Sarnese Agro-Nocerino DOP

Tato rajčata, pěstovaná na horké půdě pod Vesuvem jsou oceňována po celém světě pro svou jedinečnou hořkosladkou chuť a tuhou masitou texturu téměř bez semínek.