Friuli Venezia Giulia

 

 

Prosciutto di Praga

Pražská šunka je druh Prosciutto Cotto „vařené šunky”, jejíž tradice sahá až do rakousko-uherské monarchie. Narodila se v Praze zhruba před 150 lety. V polovině 20. století však tato lahůdka opustila místo svého původu. Ve skutečnosti pražskou šunku již dnes v České republice nenajdete. Naštěstí se původní výrobní metody tohoto kulinářského zázraku podařilo zachránit mistrům řezníkům v Terstu v Itálii, kteří stále vyrábějí Prosciutto di Praga (Pražská šunka) dnes podle stejných receptur jako pan Antonín Chmel na pražské Zvonařce před 150 lety.

 

Prosciutto di San Daniele

 

Městečko San Daniele, v srdci Friuli, produkuje jedno z nejlepších prosciutto v celé Itálii. Nachází se v podhůří Alp kde San Daniele má ideální mikroklima pro sušení masa "průvanem" čerstvého vzduchu. Chladné větry z hor se mísí s teplými větry od Jaderského k vytvářejí stálé větrání s nízkou vlhkostí vzduchu, jakési "přirozené klimatizace," což zvyšuje chuť masa. Dnes se šunka San Daniele vyrábí v řadě výroben "Prosciutificio" po celém regionu Friuli, typický vzhled je kýta vcelku s ponechaným kopýtkem.


Prosciutto San Daniele je tmavší barvy a sladší než jeho slavnější bratranec z Parmy. Můžete použít Prosciutto di San Daniele v každém receptu, který vyzývá k Prosciutto di Parma.