Lombardia

 

 video Lombardia

Salame d'Oca di Mortara I.G.P.

 

Husí salám má svůj původ ve městě Mortara ve staré oblasti Lomellina provincie Pavia, mezi řekami Po, Ticino a Sesia. Zde, díky bohatství a rozmanitost území má chov hus prastarý původ.

Suroviny používané při výrobě husího salámu z Mortara se skládají z libového masa husy (minimálně 30%), libového vepřového (na 30/35% ) a tuk z vepřového masa, jako je slanina (pro zbývající 30/35%).
Husy používané do salámu musí být chované a poražené v Lombardii, Piemonte, Emilia Romagna, Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia. Za poslední 3 měsíce jsou krmeny výhradně zeleným krmivem a obilím, a mají v průměru hmotností nižší než 4 kg.

Salamelle di Mantova

Klobása Mantua je vepřová klobása vyrobené ze směsi libového a tučného plecka s ořezy slaniny a šunky, solené, kořeněné s česnekem a pepřem.
Je rubínově červené barvy, je měkká na dotek v ústech  má lahodnou chuť čerstvého masa a jemnou vůni česneku. Prodává se čerstvá a konzumuje pečená na  grilu nebo pánvi s bílým vínem a bylinkami. Syrové maso z klobásy se používá do rizoto Pilot.

Borzat

Borzat je speciální klobása vyrobená z ovčí kůže pytle, plněné skopovým masem a tukem . Typická specialita z Alta Valtellina, a to zejména v oblasti Livigno. 
V minulosti během dlouhých zimních měsíců, Borzat byl držen v  hliněných nádobách zvané Brentel, a kompletně pokryté ovčím sádlem,který jej konzervoval.

Prosciutto Crudo Marco d’Oggiono

 

 

Sušená „sladká šunka“ parmského typu je zařazena mezi tradiční produkty Lombardie (Specialità Tradizionale Lombarda). Vyrábí se v rodinném závodě rodiny Oggiono v kraji Lecce.

Capunsel / Capunsei

Knedlík vaječný, typické pro oblast morénové kopce v provincii Mantova.

Způsobů výroby:
Komodity: strouhanky, vývar, rozpuštěné máslo, parmezán, vejce, koření a bylin.

Prosetou strouhankou a přidávání horké vývar a rozpuštěným máslem a hníst. Nechte směs vychladnout, přidejte zbývající ingredience. Oni jsou pak připraveny vejčitý knedlíky.

Trivia:
Na morénové kopce jsou capunsei, noky, podlouhlé, podle staré receptury ze čtrnáctého století, jsou založeny na drobky chleba, Parmigiano Reggiano nebo Grana Padano sýr, vejce, máslo, česnek, cibule, sůl, pepř, muškátový oříšek a vývar je dobrá .
Noste přelité rozpuštěným máslem a šalvějí, a, samozřejmě, s dobrou špetkou nastrouhaného sýra.

Lattecrudo di Tremosine

Sýr vyrobený ze syrového nepasterizovaného mléka (odtud název).

Chuť a vůně 
Jak už název napovídá, je to, že vůně mléka a másla,  chuť po čerstvém mléce mléka, které zachovává chuť pastviny. Syrové mléko sýr z kvašení se vyvíjí působením původní bakteriální flóra, které shromažďují zvířata z oblasti.

Formaggella DOP

Formaggella je syrový kořeněný kozí sýr. Chuť je sladká a příjemná, spříchutí , který zesiluje s mírným koření: to je ideální jako stolní sýr.
Formaggelle se vyrábí na území horských vesnicích horské obce Val Lugano, Val Cuvia z Valganna a Valmarchirolo a údolí Luinese v provincii Varese.

Tirot

Koláč z mouky, žluté cibule a sádla (nebo olivového oleje).

Baci del Signore

Koláčky plněné s pomerančovou marmeládou. Koláče jsou ve tvaru malých koleček nebo oválků ("polibky páně"), vážící asi 20 gramů. Kombinují sladkou chuť čokolády a pomerančové marmelády.