Veneto

Veneto (česky Benátsko)  je oblast v severovýchodní Itálii, sousedící na jihu s Emilií-Romagnou, na západě s Lombardií, na severu sTrentino-Alto Adige a Rakouskem, na východě s Friuli-Venezia Giulia a Jadranem. V letech 1935-1963 byl region součástí oblasti Venezia Euganea. Region má rozlohu 18 391 km², 4,5 miliónu obyvatel a dělí se na 7 provincií. Hlavním městem jsou Benátky (Venezia), dalším významným pak Padova. Od roku 2007 je druhým oficiálním jazykem regionu, vedle Italštiny, také Benátština.

Video:  mystické Benátky    Venezia 3D (SketchUp Google)

 

Sopressa Vicentina

Sopressa Vicentina DOP se vyrábí pouze v provincii Vicenza , v oblasti mezi Dolomity, Asiago Plateau a Berici,

Zvláštnosti Sopressa Vicentina souvisí s klimatickými a environmentální charakteristiky území původu a jak se vyrábí. Výrobní proces pochází z antického umění obratného využití nejlepších kusů vepřového masa a "tajného" koření, spojeno dohromady dát quest'insaccato mírný, ale trvalý na patře s mírně sladká a kořeněná .

Vůně: pikantní, s vůní bylin a případně česneku

Chuť: jemná, mírně sladká a pikantní, případně česneková

Barva: růžová, načervenalá

Textura: středně-hrubozrnná, na skus podajná

 

Původ suroviny je pouze lokální ,  prasata narozená a chovaná v provincii Vicenza, ze kterých jsou vybrány nejcennější kusy masa . Zejména spolu s beder, slaninou a pánev pomocí stehna , obvykle určené pro amatéry. Jedná se o nejvýznamnější charakteristiky výroby Sopressa Vicentina DOP, které jsou udržovány až do dneška.

 

Bondiola

 

Bondiola je typický salám z provincie Padova, ale také rozšířená v provinciích Vicenza a Venezia. Je vyrobený s vepřovým masem, ze směsí podobné klobásy .Vepřové maso je mleté nahrubo, smíchané s pepřem a solí (někdy i s bobkovým listem, jalovcem a Marsalou), nacpané do prasečího měchýře a zavěšené do sucha. Bondiola se vyrábí také jako uzená „bondiola affumicata“.

 

Sýr Monte Veronese

Hlavními složkami těchto sýrů jsou jen první mléko z vybraných horských farem provincie, úcta k tradici, vášeň, zkušenosti a hygienicky kontrolované prostředí.

 

Sýr Morlacco

pastvin pod Monte Grappa od června do září je sýr produktem, který má starověké kořeny:Morlacco . Také známý jako Morlach , Burlacnebo Burlacco, je měkký sýr z kravského plnotučného mléka.
T
ěsto je měkké, bílé jako sníh, s malými otvory.
Chu
ť je velmi slaná, s intenzivní vůní, která je zvýrazněna se stárnutím.
Spot
řeba maximálně 90 dnů od výroby, v kombinaci s lehkým vínem.

Sýr nebo Morlacco Burlac je vzácné dědictví obyvatel usadili na Balkáně, a to zejména ve vnitrozemských oblastech Dalmácie, kolem pátého století našeho letopočtu. Zde Morley byl konvertoval ke křesťanství a utrpěl hluboké romanization, tak být nazýván, ve středověku, latina nebo maurovlachi Nigri, odtud název pak to bude držet navěky.

Je třeba dodat, že románský styl byl hluboce potiskem v duchu tohoto civilizovaní lidé, kteří bránili invaze barbarů, dávat pouze obličej a následné expanzi Slovanů na Balkán Slavicized. Morley byli nejlepší vojáci ve válkách v Benátkách proti Turkům a, v patnáctém století, byly některé jádra z těchto lidí byla poprvé zavedena Benátské republiky na Istrii, a to zejména na venkově Puly, a pak na svazích Grappa, kolonizovat území zůstalo neobývané kvůli válkám, epidemiím a malárie. Přivezli s sebou své tradice a své zkušenosti jako pastoři a cheesemakers, které vedly k sýru, který si vzal svou techniku s náladou v regionu Veneto a mléko rodák plemene masívu del Grappa, krávy Burlini. To je zvíře, jehož genetické dědictví ztratí v čase, non-geneticky modifikované, majetek, který je převeden do high-kvalitní mléko. Traduje se, že závod Burlina spadl ze severu, před mnoha stoletími, lidé s Cimber. 

 

Sýr Asiago

Tento sýr je doma v alpské oblasti města Asiago, v provincii Vicenza.

Jeho tisíciletá tradice vznikla na pastvinách na náhorní plošině Asiago. Místo bylo známé výrobou výborné vlny a jemného sýr:a Pegorin. 

Má velký obsah tuku a zraje min. 20-40 dnů, ale i 1 rok.

 

Sýr Piave

Typický sýr provincie Belluno. K výrobě je používáno výhradně mléko z farem podél řeky Piave, kde se chová tradiční skot plemene Bruna.